Sunnuntaiaamuna "pirteänä" kohti Kiteetä. Oli sovittu Pian kanssa että katsotaan vähän paimennusjuttuja, on joskus hyvä saada ulkopuolisia silmiä avuksi.

Noin yleisluontoisesti mä kontrolloin koiraa ihan liikaa, mikä johtuu pitkälti omasta epävarmuudesta. Pitäisi osata antaa koiralle tilaa ja mahdollisuus tehdä työnsä ja asioihin pitää puuttua vain silloin kun töllöillään. Turha kontrollointi ja hiostus aiheuttaa koirassa epävarmuutta ja turhautumista, mikä näkyy haukkumisena ja vauhdin kiihtymisenä. Se näkyi myös siinä että ekan kerran kun yritettiin ottaa lampaat ulos karsinasta, Riva ei saanut niitä liikkeelle, lukivat koiran epävarmuuden ja totesivat ettei me mihinkään lähdetä. Aiemmin Rivalla ei ole ikinä ollut mitään ongelmaa Pian uuhien kanssa, eivät ole koskaan uhmanneet sitä.

Todettiin että Riva tekee näennäiskaaria, näyttää siltä kuin se lähtisi hyvin kaarelle, mutta todellisuudessa se kuitenkin on leikkaamassa sisään. ja vauhtia on liika. Siis takaisin perusteisiin ja Pian opastaessa kädestä pitäen ne kaaret kyllä löytyi nopsaan, eli koira osaa kun siltä vaan vaatii. Viime syksynähän nämä oli kanssa jo paremmassa kunnossa, mutta kertaus on opintojen äiti.

Seuraava havainto oli että Riva ei hakenut omatoimisesti tasapainoa, seurausta poispäinajoharjoittelusta ja mun liiallisesta kontrolloinnista. Ohjeena pitää oma turpa kiinni, naama menosuuntaan ja antaa koiran huolehtia lopusta. Jos tuijotan koko ajan koiraan, keskityn liikaa siihen, kun pitäisi seurata lampaiden reaktioita ja koira ei uskalla tehdä omia ratkaisujaan kun odottaa multa lupaa. Niinpä tarvoin laitumella vilkuilematta taakseni ja alkoihan se hakea tasapainon omatoimisesti. Alkuun Riva painoi lampaat vielä jalkoihin, mutta hetken kuluttua se hoksasi jo hellittää painettakin sen verran että lampaat piti pientä hajurakoa perässä eikä tulleet päälle.

Kolmannella kierroksella sitten oltiin saatu homma jo sen verran kuosiin että Riva otti uuhet karsinasta rauhallisesti ja epäröimättä eikä lampaatkaan tällä kertaa kyseenalaistaneet sitä. Ryhmässä oli nyt uuhien lisäksi pari karitsaa ja Pia sanoi että ne saivat Rivan skarppaamaan tosissaan.

Bardikin pääsi pyörähtämään lampailla. Uusi paikka ja eläimet näkyivät epävarmuutena, nyt Bardi kuitenkin näytti sen haukkumalla juoksemisen sijaan, kuten viime vuonna. Reagoi keppiin paremmin kuin aiemmin, vaihtoi suuntaa vaikka vastapäivään on edelleen vaikeampi. Liikkeiltään se on jotenkin paljon pehmeämpi kuin Riva ja eläimet sallii siltä paljon enemmän. Koiran voima on vaikeasti määriteltävä ominaisuus, joillain vain tuntuu olevan hirmu suuri vaikutus eläimiin vaikka eivät tekisikään paljon mitään. Pian suht kesyillä ja paljon paimennetuilla lampaillakin Rivan pitäisi työskennellä jossain kymmenen metrin päässä, omilla kevyillä kaksi-kolme kertaa kauempana. Samat eläimet voivat kuitenkin laskea jonkun toisen koiran paljon lähemmäs.