Me treenattiin tottista Bardin kanssa!

Otin muutaman nappulan taskuun ja kokeiltiin miten paikallapysyminen sujuu, sekä istuen että maassa. Yllättävän hyvin se pysyi, mutta yhtään riemukkaammin ei saanut kehua tai koira repesi totaalisesti ja muutenkin kaikki piti tehdä hyvin rauhallisesti ja rauhoittavasti. Eikä kotipihassa tietenkään ollut juuri mitään häiriöitä (paitsi lampaat jotka olin päästänyt napsimaan kevään ensimmäisiä vihreitä).

Paikallaoloa on toki yritetty harjoitella ihan jokapäiväisesti esim. ruokakupin kanssa, mutta se ei oikein pikkunahkalle tunnu sopivan. Kun pöydän reunalla odottaa täysinäinen ruokakuppi, niin eihän siinä pikkunahka voi paikoillaan olla... Selvästi enemmän edistystä tapahtui kun ruvettiin harjoittelemaan paikallaan pysymistä esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa otan koiria sisään tai lasken ulos. Koira paikalleen ja alan raottaa ovea -> koira pomppaa ylös -> ovi kiinni ja palautan koiran paikalleen -> uusi yritys. Joka yrityksellä oven sai aina muutaman sentin enemmän auki ennenkuin Bardi pomppasi ylös. Pari ekaa kertaa vei muutaman hetken, mutta kun oivallus tapahtui; ovi avautuu niin kauan kuin pysyy paikallaan ja siitä saa mennä vasta kun sanotaan vapaa, niin johan alkoi pysyä.

Selvästi myöskin pitää alkaa harjoitella paikalleen jäämistä sivulta, nyt pysyi selvästi paremmin silloin kun käskin sen paikalleen edestä ja kävelin kauemmas. Sivulla meni kyllä ihan nätisti maahan, mutta huomattavasti herkemmin tuli perään, kun sivulta on tehty seuraamista paljon enemmän.

Tein myös tottikseen liittymättömän havainnon, Bardi on tainnut ihan varkain syttyä paimentamaan tai on ainakin just melkein syttymässä. Sitä en siis ole yrittänyt sytytellä, se on saanut vaan katsella lampaita aidan takaa kun olen hoidellut niitä, eikä lampaat juurikaan ole näyttänyt kiinnostavan silloin kun en ole itse niiden luona. Nyt kuitenkin olivat vapaana pihassa ja kun näyttivät kiinnostavan niin ajattelin että mennään katsomaan. Pässipoikia kiinnosti vihreä ruoho huomattavasti enemmän kuin harmittomana pidetty pikkunahka, joten liikkeelle se ei niitä saanut, mutta Bardi pyrki selvästi kiertämään niiden vastakkaiselle puolelle minusta ja pitää porukkaa koossa, sitä huoletti kovasti kun ruskea pikkupässi päätti mennä ojan yli. Kokeilin sitten niin että liikutin itse pässejä edelläni ja Bardi kiersi eteen pysäyttämään, tosin kantti ei ihan kestänyt neljän tuplasti itseä isomman elukan edessä, mutta pysyi siellä ja yritystä oli kovasti. Selvästi haki tasapainoa vastakkaisella puolella minusta. Flänkätessä myös näyttäisi olevan luonnostaan aika nätti etäisyys, eikä yrittänyt purra. Se tarvitsisi nyt kokemuksia siitä että saa omalla toiminnallaan eläimet liikkumaan poispäin itsestään. Hmm....