Paimennuskurssilla Sinikka Kumpusalmen tilalla Vehmersalmella. Paikalla oli monenrotuisia ja -tasoisia koiria, oli taas mielenkiintoista. Rotukirjosta löytyi partiksia, katalonianpaimenkoiria, lapinporokoiria, länsijöötanmaanpystykorva, lancashire heeler ja tietysti bortsuja, aussieita ja muutama aussie-bortsu-risteytys. Kouluttajat oli pääsääntöisesti bortsutaustaisia, mutta mukavan avoimia muillekin roduille.

Oltiin Rivan kanssa Sinikan ryhmässä ja aloitettiin pyöröaitauksella että Sinikka pääsee näkemään vieraasta koirasta perusjutut, miten suhtautuu eläimiin, kuunteleeko käskyjä jne. Jännä oli taas huomata eläinten reaktiot Rivaan, kun jutusteltiin alkulöpinät ja Riva oli vielä hihnassa, eläimet jo liikkui pois aidan vierestä ja keskemmälle aitausta, ja kun alkuun pantiin Riva muutaman kerran flankkaamaan ympäri aitauksen ULKOpuolella, liikkui eläimet sisällä. Sinikankin mielestä se on vahva koira, vaikka omien jästipäiden kanssa joskus tuntuu muulta... Meidän ongelma on nyt selvästi se että Rivan pitää oppia että vähemmän on oikesati enemmän, eli rauhallisempi vauhti ja maltti työnteossa on valttia. Ollessaan epävarma se nyt turvautuu vauhdin kiihdyttämiseen ja yliyrittää. Mutta se on korjattavissa harjoituksella ja kokemuksella.

Pyöröaitauksen jälkeen päästiin ison lauman kanssa avoimelle pellolle. Isossa laumassa oli yhteensä 20-30 eläintä, sekä lampaita että vuohia, uusi kokemus Rivalle sekä koon että vuohien suhteen. Pellolla sitten työstettiin rauhoittumista kujetuksessa niin että minä kuljin edellä, ja Sinikka Rivan ja härpättimen kanssa lauman takana. Minä tarpeen mukaan käskytin koiraa hidastamaan ja Sinikka varmisti käskyn perillemenon härpättimen kanssa. Härpätin (hieno tekninen termi ;-) on siis keppi, jonka päähän on sidottu muovipussia tai jotain muuta josta lähtee ääntä. Kyllä se siitä alkoi rauhoittua, pysäytyksen jälkeen lähti "siinä" käskyllä jo ihan kävelyvauhtia kohti eläimiä. Sinikan oma koira myös mukana taustavarmistuksena, jos joku yrittää karkuun tai tilanne meinaa lähteä käsistä, mutta Sinikan mukaan Riva kyllä itsekin huolehti hyvin että ei laskenut ketään laumasta pakoon.