Lampaat on saanut viikon kotiutua ja remontissa on luova tauko, joten ajattelin että aika on kypsä kokeilla miten paimennus sujuisi.

Riva pääsi ensimmäisenä hommiin. Flänkit sujui ihan yllättävänkin hyvin, viime syksynä tuntui että tehtiin tässä jonkinlainen läpimurto. Suuntakäskyt on Rivalla jo suht varmat ja pois-käskyllä saa tarvittaessa etäisyyttä. Pysähdykset tahtoi sen sijaan lipsua, maahan-käsky tahtoi kaikua kuuroille korville ja Riva meinasi joka kerta pompata ylös kun kehuin sitä, jos se meni hyvin maahan. Noihin täytyy nyt kiinnittää huomiota, että saadaan ne taas kuntoon.

Kuljetuksista ei meinannut tulla mitään, sillä vaikka flänkeissä tuntui olevan riittävästi tilaa, niin heti kun Riva kääntyi tasapainossa kohti eläimiä, ne singahti jo ohi minusta eli koira olisi saanut rauhalliseen nostoon olla vieläkin kauempana. Mutta tuossa aitauksessa ei sitten kyllä kovin paljon kauemmas koira mahdu menemään...

Poispäinajoakin kokeilin mutta tauon jälkeen se taas tuntui kovin vaikealta Rivasta, joten en jäänyt jankkaamaan. Tuossa sähköverkkoaitauksessa lampaat ei myöskään halua kulkea aidan vieressä, joten ajoa ei oikein voi helpottaa edes sillä. Nämä lampaat eivät myöskään hae turvaa ihmisestä vaan väistävät ihmistäkin selvästi. Lopuksi tehtiin sitten sellainen että olin itse aidan vieressä ja Riva piti lampaita mun edessä flankaten edestakaisin, tämä meni yllättävän hyvin. Riva piti etäisyyden suht hyvin ja pysähdyskäskytkin alkoi mennä perille.

Tauon jälkeen oli sitten Bardin vuoro. Pistin Bardin alkuun pitkään liinaan, koska sillä on taipumusta turhaan juoksemiseen. Se ei jahtaa eläimiä, mutta jos painetta on liikaa se purkaa sen juoksemalla rinkiä. Ensin kuljettiin yhdessä ja liikutettiin eläimiä meidän edellä, lampaiden lähtiessä liikkeelle kokeilin kuunteleeko Bardi ja käskin sen maahan. Hienosti pikkunahka kuunteli :-) ja sitten siinä-käskyllä rauhallisesti jatkettiin. Alkuun Bardi oli vähän epävarma, saako näin nyt varmasti tehdä ja epävarmuus näkyi papanoiden metsästämisenä. PIkkuhiljaa homma palautui kuitenkin mieleen ja meno alkoi näyttää määrätietoisemmalta.

Laskin sitten liinan raahaamaan maahan ja hetken päästä otin sen kokonaan pois, ettei turhaan sotkeennu puihin. Vapaaksi päästyään Bardi alkoi hakea lauman taakse tasapainoon ja näyttäisi kivasti malttavan hidastaakin siellä eli ei paina samalla vauhdilla päin laumaa kuin flänkissä. Tässä näkyi kuinka keveitä nämä lampaat on, Bardikin, joka ei ole mikään maailman vahvin paimenkoira, sai ne liikkeelle yli kymmenen metrin päästä. Kokeiltiin molempiin suuntiin ja vastapäivä on edelleen Bardille vaikeampi, mutta loppuun saatiin kiva pätkä siihen suuntaan ja lopetettiin siihen. Bardi ei vielä osaa sanallisia suuntakäskyjä, mutta pois toimii flänkin laajentamisessa, vaikka Bardilla onkin luonnostaan huomattavasti isompi etäisyys kuin Rivalla eikä sitä tarvita samalla tavalla. Hyvä oli myös että pysähdyskäskyt meni suht hyvin läpi, mutta liikaa ei niitä Bardin kanssa nyt kannata hinkata, kunhan muuten homma pysyy rauhallisena, ettei se rupea ottamaan liikaa painetta joka sitten purkautuu juoksemisena.