Käytiin Vehmersalmella Sinikan luona treenaamassa. Tosi kuuma ja hiostava keli.

Aloitettiin hakukaaren harjoittelulla niin että lampaat oli häkissä ja laitettiin koira 20-30 metrin päästä taakse ja siellä maahaan. Tai tarkoitus oli, se maahanmeno-osuus olikin sitten vähän vaikeampaa. Sinikka oli apuohjaajana ja huolehti ettei koira päässyt leikkaamaan ohjaajan ja lauman välistä. Väliin saatiin onnistuneitakin suorituksia, mutta välillä meinasi mennä sen maahanmenon osalta mun ja Rivan väliseksi vääntämiseksi. Omaan käytökseen ja äänenkäyttöön pitää tässä kiinnittää huomiota, rauhallisesti ja hillitysti, eikä pidä ruveta ärjymään. Jos käskyä on tarvetta tehostaa niin sitten tehostetaan härpättimellä tmv., mutta ei se homma huutamalla parane.

Pienen tauon jälkeen mentiin pieneen aitaukseen, n. 20x40 m, jossa oli isoja kivenlohkareita. Vähän hirvitti sinne mennä, tuntui että tuossa menee taatusti jonkun jalka. Tehtiin peruskuljetusta ja flänkkejä ja haettiin rauhallisuutta. Sinikka taas apuohjaajana tarpeen mukaan tehosti käskyjä. Alkuun se oli sitä että kaksi askelta ja maahan, kaksi askelta ja maahan, Rivan protestoidessa käskytystä. Meni kuitenkin maahan kun oltiin tarkkana ettei anneta lipsua. Ja ihme ja kumma, pikkuhiljaa alkoi meno rauhoittua ja homma sujua. Vaikka maahan käskeminen muutaman askeleen välein tuntuu tyhmältä, niin harjoituksen tarkoitus on saada koira tajuamaan että jos se malttaa itse toimia rauhallisesti niin sitä ei tarvitsekaan käskyttää niin paljon. Harjoituksen lopussa Riva teki jo melkein aitauksen pituuden verran niin rauhallisesti että sitä ei tarvinnut välissä käskeä maahan.

Kovin pitkään ei näin kuumalla ilmalla kerralla voinut tehdä ja välissä pidettiin taas taukoa. Lopuksi käytiin sitten vielä ison lauman kanssa paimentamassa. Ison lauman kanssa idea on periaatteessa sama kuin tuossa pikkuaitauksessa, koiralla on niin paljon työtä että sen on pakko käyttää päätänsä että miten saa hallittua laumaa vähimmällä vaivalla, sen sijaan että turvautuisi pelkkään juoksemiseen. Alkuun Rivalla olikin taas vauhtia enemmän kuin tarpeeksi. Selvästi huomaa kuinka se tuolleen juostessaan tekee myös virheitä joita korjatakseen se yrittää juosta kahta kauheammin. Alkuun ei myöskään meinannut käskyt mennä millään perille, ison lauman takana koira on kauempana ja sen on helpompi esittää kovakorvaista. Kun se malttoi rauhoittua ja käyttää päätäänkin, se teki vähemmän virheitä ja lauma oli helpompi pitää hallussa. Käskytkin alkoi mennä perille ja välillä se hoksasi jo itsekin hidastaa/pysähtyä kriittisissä paikoissa. Mutta matkaa on vielä siihen että homma voitaisiin aloittaakin rauhallisesti...