Rivalle tyhjä, tyhjä, tyhjä ja maalimies, jolle n. 25 haukun ilmaisu. Palkkauspuolella ajattelin vaihteeksi yllättää koiran ja laitoin maalimiehelle iltaruuan, ruuan päälle oli sitten vielä narupallo. Kyllä se ruoka maistui, mutta ei se haussa ole Rivalle "se juttu" mikä sitä motivoi.

Itse harjoitus meni kuitenkin vallan mainiosti, tyhjät pistot oli riittävän syviä ja koira eteni suoraan, lähti halukkaasti jokaisella lähetyksellä. En ainakaan muista, että Rivalle olisi aikaisemmin tehty näin että tyhjiä ennen ensimmäistäkään löytöä ja nyt niitä oli siis kolme kappaletta peräkkäin. Ei kyllä haitannut koiraa tippaakaan, motivaatiossa ei siis hätää tällä hetkellä :-) Jos jotain parantamista vielä olisi, niin eteenpäin työskentely voisi olla parempi, nyt Riva tahtoo tehdä sellaisia P-kirjaimen muotoisia pistoja. Eli etenee suoraan, tekee päässä lenkuran ja palatessaan pistolta kaartaa lähetyslinjalle.

Ilmaisu olisi voinut olla parempikin. Laitoin tarkoituksella ainoaksi maalimieheksi Annan, joka ei ole vissiin vuoteen ollut meillä ja, kuten etukäteen epäilin, vähän nihkeän kuuloinen se ilmaisu oli. Eli pitäisi nyt harjoitella vierailla ihmisillä, että koira vahvistuu siinä että kaikki pitää ilmaista, oli tuttuja ja tuntemattomia. Ja pidempiä ilmaisuja nyt ehdottomasti ja useampia samaan treeniin. En oikein tiedä miten Rivaa noissa ilmaisuissa vahvistaa, kun sellaiset erilliset ilmaisutreenit joissa koira on liinassa ja maalimies innostaa sitä lelulla ja koira saa palkan kun ilmaisu on hyvä, ei oikein ole meillä onnistuneet. Toisaalta mä en yllättyisi vaikka Rivan ilmaisut parantuisi yksinkertaisesti siitä että siltä vaan ruvetaan treeneissä vaatimaan pidemmät ilmaisut ennen palkkausta. Jotenkin tuntuu että se on sen tyyppinen koira että mitä enemmän sille asetetaan vaatimuksia sitä paremmin se antaa itsensä siihen hommaan, vähän sellainen "when the going gets tough, the tough get going" -ilmiö.

Kuitenkin fiiliksenä yleisesti alkaa olla se että homman sujuminen on kohta enemmän kiinni siitä, että mä ohjaan koiraa fiksusti kuin koiran motivaatiosta ja osaamisesta. Että ei mitään paineita, kyllä sitä saa koiran motivaation ja työskentelyn taas tuhottua kun tarpeeksi mokailee ohjauksessa... En tiedä miltä noi meidän lentävät lähetykset näyttää muiden silmissä, mutta onnistuessaan niiden fiilis on aika mahtava. Ne toimii nyt silloin hyvin kun koira tulee pistolta kohtisuoraan keskilinjalle jossa odotan, mutta Anna esitti ajatuksen että voisihan sitä harjoitella sitäkin tilannetta että jos koira tulee vinossa (tai peräti keskilinjaa pitkin) ja sen kääntää vauhdissa pistolle. Onnistuuhan ne käännökset agilityssä, miksi ei haussakin? Liikkuvan lähetyskään ei kuitenkaan ole sitä että koira roiskastaan miten sattuu metsään pysäyttämättä sitä keskilinjalla, vaan sen pitäisi olla yhtä hallittu ja selkeä kuin lähetyksen yleensäkin. Ohjaajan pitää osata etukäteen hahmottaa hyvä lähetyskohta (kun sitä ei voi enää säätää siinä vaiheessa kun koira on keskilinjalla) ja pystyä antamaan koiralle kehonkielellään selkeä etenemissuunta.