Iltaruuan yhteydessä otin vähän tottista Rivan kanssa.

Alkuun meinasin että otan seuraamista pitkästä aikaa ihan nakilla imuttaen, mutta se osoittautui liian kivuliaaksi. Alkuun Riva ei ihan hokannut että saisi taas nyysiä nakkia koko ajan, mutta kun pääsi kärrylle niin otti sitten sen verran ahneesti että hampaat kolisi rystysiin urakalla. Ei se käsiä verille saanut mutta ei tuntunut kivaltakaan. Kokeillaan seuraamisessa vähän muita temppuja jatkossa.

Kun seuraamisesta ei tullut mitää, ajattelin kokeilla ryömimistä, nykyään pelastuskoirien tottiksessa on yhtenä liikkeenä 10 m ryömiminen. Miksi? Sitä minäkin ihmettelen, ymmärtäisin jos se olisi ketteryydessä ja koiran pitäisi ryömiä jonkin esteen ali tai ahtaan käytävän läpi tai jotain vastaavaa. Mutta säännötä on säännöt ja liike opeteltava. Vaikka kokeessa koiran on ryömittävä avoimella, ajattelin lähestyä tätä asiaa Rivan kanssa niin että opetellaan ensin käskystä ryömimään esteen ali. Riva on aika herkkänahkainen ja väistää helposti kaikenlaista fyysistä ohjaamista.

Pihasta löytyi sopiva rakennelma, jossa oli kaksi rimaa n. 30 sentin korkeudella maasta ja n. metrin päässä toisistaan. Koira maahan esteen eteen ja nakin kanssa houkutellen ohjasin sen ensimmäisen riman alta, sujahti helposti. Muutaman toiston jälkeen päästiin siihen että jätin koiran maahan, menin esteen taakse ja kutsuin koiraa ja se sujahti rimojen alta tyylipuhtaasti. Eli fyysisesti suoritus ei ole Rivalle vaikea, nyt siihen pitää liittää käsky ja häivyttää este. Se varmaan onkin se vaikein osuus...

Opetin ekalle koiralleni Digille ryömimisen käskystä ihan huvin vuoksi. Digin kanssa en käyttänyt estettä, vaan opetin ihan avoimella, namilla houkuttelemalla. Ensin niin että nami oli juuri sen verran kaukana että koira joutui pikkuisen kurkottamaan saadakseen sen, mutta ei niin kaukana että olisi joutunut nousemaan ylös ja ottamaan askeleen. Sitten namia vietiin hyvin hitaasti kauemmas ja kauemmas koiran kurottaessa perässä, kunnes se otti pikkuisen ryömintäaskeleen ja heti palkka. Lopulta se osasi ryömiä jo useamman metrin matkan ennen palkintoa.En tiedä onnistuisiko samalla tavalla Rivan kanssa, Digi oli vähän laiskan sorttinen perustemperamentiltaan ja siltä oli suht helppo saada kurkotuksen kautta se eka ryömintäaskel. Riva taas on sen verran vilkas, että se tuskin tavoittelee juuri ja juuri saavuttamattomissa olevaa namia kurottamalla ja ryömimällä, vaan pomppaa ylös.

Ryömimisen jälkeen muutama toisto taas eteenmenoa pallonheitolla, varmistin taas remmillä ettei pääse edistämään. Ja tottistelun lopuksi vielä esteen ali ryömien ruokakupille.