Olen parina iltanut harjoitellut Bardin kanssa kapulan pitämistä. Tätä aiemmin on harjoiteltu erilaisia osasia noutoliikkeestä: kapulaan tarttumista, irrottamista käskyllä, luovutusasentoa (eteen istuminen) ilman kapulaa jne. Myös kuonosta kiinnipitämistä, siltä varalta ettei pitelyn harjoittelu onnistu ilman pientä fyysistä apua. Ideana se että kun koira on siedätetty kuonosta pitelyyn, se ei ala vastustelemaan pitoharjoituksissa jos sitä joutuu vähän avittamaan.

Lopulta oli sitten kuitenkin aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja aloittaa se varsinainen pitoharjoittelu. Kapulan virkaa toimitti näissä harjoituksissa rullalle teipattu lehti, improviosin kun ei muuta sopivaa kevyttä kapulankorviketta näin alkuun tullut mieleen. Patukkaa en halunnut käyttää sillä se on lelu ja sitä saa leikkiessään mälvätäkin, toisin kuin noutokapulaa.

Siis sohvanreunalle istumaan ja pyysin Bardin eteen ja käskyllä "olehyvä" esine suuhun. Ekalla yrittämällä Bardi meinasi että hänpä lähtee leikkimään tällä, uudella yrityksellä pysyi istumassa ja vaikka ilme oli hieman hämmästynyt, kun laitoin toisen käden leuan alle ja toisen päälle, niin pysyi istumassa ja piti esinettä. Pari sekuntia rauhallisia kehuja ja sitten "irti" ja nami päälle. Seuraavalla yrityksellä kohotin jo pikkuisen kuonon päällä ollutta kättä ja esine pysyi suussa. Vielä muutama toisto niin että tuin leuan alta esinettä pitäessä. Päälle vielä muutama eteenistuminen namipalkalla ilman esineen pitoa, ettei jäänyt mitään epävarmuutta sen kanssa jäljelle. Lopuksi vielä vähän hössötystä ja hupsuttelua, emäntä oli niin mielissään :-)

Seuraavana iltana sitten uusiksi, kapula suuhun ja leuan alta vähän kädellä tukea. Bardin katse ja sen myötä pää kallistui sille puolelle missä namit oli odottamassa, mutta esine pysyi suussa. Vaihdoin palkkauspuolta, muutama toisto näin ja Bardista näki että pää alkoi pysyä pystyssä mutta seurasi käsiä että kummalta puolelta se palkka olisi tulossa. Tässä vaiheessa saa olla tarkkana ettei koira pääse oppimaan että palkka tulee aina esim. samasta kädestä. Viimeisillä toistoilla uskalsin jo hellittää kättä leuan altakin, niin että Bardi piti ihan ilman tukea kapulaa hetken. Aika on vielä lyhyt ja jos aika venyy liian pitkäksi alkaa ote elää, mutta suurin kynnys on ylitetty.

Kukahan kouluttaisi tuota koiraa? Vaikka blondi onkin niin ei se tyhmä tai huono ole.