PIrkanmaan pelastuskoirien järjestämässä PEHA-kokeessa Tampereella, tuomarina Jorma Suni.

Tottiksessa oltiin toisessa parissa ja meillä pienempi numero eli päästiin ekana suorittamaan. Liikkeiden suoritusjärjestykseksi arvottiin muistaakseni: liikkeestä istuminen, ryömiminen, liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo, vapaana seuraaminen, nouto, liikkestä seisominen ja luoksetulo, eteenmeno ja paikallaolo. Kaikki pysähdysliikkeet nappiin (JEE!), ihan aavistuksenomaiset käsiavut istumisessa ja seisomisessa, tuomari ei niitä huomannut. Ryömiminen on edelleen vaiheessa ja siitä tuomari sanoi että hän sen hyväksyy mutta joku toinen tuomari olisi saattanut nollata. Seuraaminen muuten hyvä, mutta reagoi selvästi ampumiseen. Amput olikin kyllä melkoiset jysäykset, ei ole moisia ennen tullut vastaan... Henkilöryhmä hyvin, ei vilkaissutkaan häiriökoiraan. Noudossa varasti lähdössä, mutta muuten hyvä suoritus. Eteenmeno oli suora, nopea ja riittävän pitkä, mutta mun maahan-käsky olisi saanut olla vähän ärjympi. Pysähtyi ekalla käskyllä puoli-istuvaan asentoon ja vasta toisella maahan. Paikallaolosta lähti ammuttaessa :-(, harmillisesti tottispari oli arponut ekaksi liikkeekseen seuraamisen eli ne paukut tuli heti kun olin jättänyt koiran. Jossittelua, mutta jos Riva olisi ehtinyt olla hetken paikalla ennen jysäyksiä, uskon että se olisi voinut pysyä. Vähän jännitti että miten tuomari ottaa nuo reagoimiset kun ne oli ihan selviä, toisaalta koira pystyi jatkamaan suorittamista eikä ollut mitenkään paineistuneen oloinen. Tottis hyväksytty :-) ja ampumisesta tuomari kommentoi että älä itse stressaa siitä ettet tee siitä oikeaa ongelmaa.

Maasto oli vesakoitunut hakkuuaukko, jonne aurinko iltapäivän puolella paahtoi armottomasti. Vesaikko oli tiheää, koira hukkui 5-10 metrin päässä näkyvistä ja tuuli kahisutti sen verran ettei oikein kuullutkaan missä se meni, pakko oli vaan luottaa että kyllä se menee. Yritin kiipeillä kiville ja kannoille että näkisi vähän missä koira menee. Eka maalimies oikealla n. 50 metrissä, tosi hyvä ilmaisu. Ei oikein malttanut pysyä maassa sillä aikaa kun haastattelin maalimiestä, mutta käyttäytyi asiallisesti. Alueen halki meni pari isoa ojaa, ekassa olisi kevyesti uittanut tanakan tätiohjaajan ;-), mutta siitä selvittiin yli kunnialla, Riva otti pienet vilvoittelut ja juottotauko. Aikaa mennyt n. 12 minuuttia ja oltiin about 100 metrissä.  Matka jatkui koiraa molemmille puolille ohjaten, parilla pistolla viipyi pitkään mutta ei löytöjä. Vasemmalta vajaasta 250 metristä löytyi toinen maalimies, ilmaisu kuulosti siltä kuin se olisi ollut jossain huitsin nevadassa, mutta pienen metsäsaarekkeen ja kallioiden lomasta se löytyi. Ilmaisu olisi minusta voinut olla parempikin, mutta tuomarista erinomainen. Toisen maalimiehen löytyessä aikaa oli mennyt reilu 20 minuuttia. Alue oli sellainen puolisuunnikkaan muotoinen ja vasen puoli oli pidempi, loppu alueella lähetin Rivaa sinne vasemman takanurkan suuntaan useamman kerran, sillä oikean takanurkan se oli minusta jo katsonut. Alue loppui ja tein päätöksen ja tein loppuraportin tuomarille että alue on tarkastettu ja maalimiehiä löytyi kaksi. Valitettavasti siellä oli kyllä kolmaskin maalimies, siellä oikeassa takanurkassa... Tuomarin mukaan moka oli ihan mun, eli oma alueen hahmotus petti ja pistin koiraa lopussa enemmän vasemmalle kuin oikealle puolelle ja osa alueesta jäi tarkastamatta. Koira sai vaan kehuja :-) Motivaatio ja kunto kesti hankalan alueen ja raskaan kelin ja ilmaisutkin oli hyviä. Itseeni olen tyytyväinen  siinä että ajankäyttö onnistui suht hyvin, en jumittunut mihinkään kohtaan enkä toisaalta hoppuillut. Karman kanssahan aikoinaan kävi kerran niin että aika loppui avoimessa luokassa 150 metrin kohdalla...

Eli vaikka lopputulos oli hylätty, niin ei tuo ihan hirveän huono suoritus ollut.

Lisäilläänpä vähän, kun unohtui muutama asia tuoreeltaan. Jos tuo alue olisi tullut vastaan tosietsinöissä, eikä rajoittamassa olisi ollut koesääntöjä, olisin tehnyt varsin toisenlaisen etsintäsuunnitelman ja uskon että silloin olisi se kolmaskin maalimies löytynyt ongelmitta. Tuollaisissa maastoissa koirat on tehokkaita, tuon läpi käyminen etsintäketjulla vaatisi paljon ihmisiä ja veisi melkoisesti aikaa.